Η Κρίση Οδοντιατρικής Φροντίδας στην Ελλάδα: Ένα Σημαντικό Θέμα Υγείας
Δραματικά Στοιχεία
Ένας στους οκτώ ενήλικες στην Ελλάδα δεν έλαβε την αναγκαία οδοντιατρική φροντίδα πέρυσι. Αυτό το ανησυχητικό ποσοστό προκύπτει από νέα έκθεση του ΟΟΣΑ. Η οικονομική κατάσταση παραμένει η κύρια αιτία που περιορίζει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Συγκριτικά Αριθμητικά στοιχεία
Συγκριτικά, οι χώρες της ΕΕ έχουν μέσο όρο ανεπίλυτων οδοντιατρικών αναγκών στο 3.4%. Στην Ελλάδα, όμως, το ποσοστό φτάνει το 12.9%! Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, μια κρίση που βαθαίνει από τη διαρκή οικονομική ύφεση και τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης.
Ρίζες της Κρίσης
Η κρίση οδοντιατρικής φροντίδας έχει βαθιές ρίζες. Μέχρι το 2021, η δημόσια χρηματοδότηση για οδοντιατρική φροντίδα είχε υποχωρήσει σε γελοία επίπεδα. Παράλληλα, οι ιδιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 67.7% από το 2008. Αυτή η οικονομική επιβάρυνση πλήττει σφοδρά τους πιο φτωχούς πολίτες. Σήμερα, το 21.2% αυτών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, σε σύγκριση με το 11% το 2008.
Εκκλήσεις για Μεταρρύθμιση
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που οι ειδικοί, όπως ο σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Αριστομένης Συγγελάκης, ζητούν άμεσες μεταρρυθμίσεις. Προτείνουν εγγυημένη χρηματοδότηση για οδοντιατρική φροντίδα και την ενσωμάτωσή της στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας.
Μερικά Προβλήματα, Μερικές Λύσεις
Ορισμένες κινήσεις έχουν ήδη γίνει, όπως το δωρεάν πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σταθερή εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων είναι κλειδί για την επιτυχία τους.
Συγκρίσεις με Άλλες Χώρες
Η Ελλάδα υστερεί σε σύγκριση με χώρες όπως η Πορτογαλία, που έχει υιοθετήσει επιτυχείς πολιτικές παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας τη δεκαετία του 1980. Οι ελπίδες για έναν πιο υγιή πληθυσμό εξαρτώνται πλέον από τη βούληση των αρχών να διορθώσουν αυτή την κρίσιμη κατάσταση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Νέα στην Ελλάδα, κάντε κλικ εδώ.
Image Source: www.ekathimerini.com